Hosting geschil

Webhosting

Wat is hosting?

Webhosting is een dienst die particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, of andere inhoud die toegankelijk is via een website. Om snelheid en veiligheid te garanderen en ervoor zorg te dragen dat een webpagina of een website altijd beschikbaar is, worden deze opgeslagen bij een zogenaamd hostingbedrijf of een webhost.

deJuristen bemiddelt zowel bij geschillen tussen hostingagenten onderling als tussen agenten en particulieren. Een discussie met een hosting- (en domeinnaam-)agent? Problemen die rijzen bij een verhuis van digitale bestanden, onnodige of onrechtmatige facturatieproblemen tussen agenten en particulieren en tussen agenten onderling maken al te vaak deel uit van het switchen tussen hostingagenten.
Ook dataverlies en downtime (de tijd die de server offline is waardoor uw website of bestanden niet toegankelijk zijn) kunnen een hostingervaring ernstig verstoren.

deJuristen adviseert u bij het switchen tussen agenten of bij het optreden van zelfstandige problemen met hostingagenten.

Soorten webhosting

Hosting kan onderverdeeld worden in verschillende soorten (volgens stijgende kostprijs):

Gratis hosting: meestal met beperkte mogelijkheden. Het draaien van scripts (bijvoorbeeld PHP) en het voeren van een eigen domeinnaam is vaak niet mogelijk. Schijfruimte en bandbreedte zijn meestal ook beperkt. Soms voegt de hostingfirma reclameboodschappen toe aan elke pagina.
Shared hosting: hierbij worden meerdere (honderden) websites op dezelfde server geplaatst. Hierdoor is het mogelijk dat de ene website de andere doet vertragen of zelfs crashen. Reseller hosting: bestemd voor wie zelf een webhost wil worden. Voorziet in een hoge schijfruimte en bandbreedte die kan verdeeld worden over alle sites die de gebruiker er wil op plaatsen. Te vergelijken met shared hosting, maar men kan zelf webhosting verkopen.
Virtual Private Server (VPS) hosting
: hiermee kan één fysieke server meerdere virtuele servers huisvesten. Elke klant heeft dan adminstrator of root-rechten om de server te configureren en gebruikers rechten toe te kennen. De klant kan een VPS ook voor andere toepassingen dan websites gebruiken. Als een virtuele server crasht hebben andere klanten hier geen last van. Processorcapaciteit en bandbreedte naar de harde schijf worden wel gedeeld.
Dedicated hosting: de klant krijgt werkelijk een eigen server (machine). Wel heeft deze zich te houden aan datalimiet en schijfruimte.
Co-Located hosting: de klant plaatst een eigen server in de ruimte van de colocatieprovider. Ook hier dient de klant rekening te houden met datalimiet, maar harde schijven kunnen naar gewenste hoeveelheid worden geplaatst of vervangen door grotere.

Problemen met hostingbedrijven

Een hostingbedrijf of registratieagent heeft vaak uw online aanwezigheid strak in handen. Wanneer men als klant geconfronteerd wordt met dataverlies of downtime, zijn er vaak exoneratiebedingen ingebouwd in de algemene voorwaarden die u alle vergoedingsrechten afnemen. Nochtans blijft een hostingbedrijf aansprakelijk voor haar essentiële verbintenissen en kan zij dergelijke vergoedingsrechten niet eenvoudig wegexonereren. U kan dus in veel gevallen nog steeds schadevergoeding eisen.

deJuristen adviseert uiteraard ook bij geschillen tussen agenten onderling. Neem bij problemen contact met ons op.

Terug naar boven.


 

Hosting

deJuristen adviseert en bemiddelt zowel bij hostinggeschillen en -problemen tussen hostingagenten onderling, als tussen agenten en particulieren. Dataverlies, downtime, en facturatieproblemen bij verhuis van digitale bestanden zijn de meest voorkomende kwesties. Laat u bij discussies adviseren en bijstaan door juridische specialisten.