Tekening en modellen

Tekening en model

Het tekeningen & modellenrecht maakt deel uit van het domein van de industriële eigendomsrechten en biedt een beschermingsmogelijkheid voor “het uiterlijk van een voortbrengsel of van een deel ervan”. Minder abstract geformuleerd zorgt een depot bijvoorbeeld voor de bescherming van het dessin op uw behangpapier of voor het patroon (de 3-D vorm) van uw koffiekan. Het betreft met andere woorden een intellectueel recht m.b.t. een tastbaar “voorwerp”. Laat u echter niet misleiden, het betreft een ruim gegeven: zo zal ook de inrichting van bijvoorbeeld uw restaurant of hotelkamers in aanmerking kunnen komen voor depot. De beschermingsvoorwaarden liggen voor de hand: vereiste van “nieuwheid” en “eigen karakter”.
deJuristen onderzoekt of uw tekening/model voldoet aan de beschermingsvoorwaarden en begeleidt u graag bij de depotprocedure.

(Zie ook "Model deponeren?").


Model deponeren

Het tekeningen en modellenrecht beschermt uw modellen, zowel tastbare voorwerpen maar evengoed patronen of originele vormen. Beschermingsvoorwaarden zijn nieuwheid en een eigen karakter.Klik hier om een model te deponeren.

Deponeer uw model hier.